Categorie: "NIEUWS"

Inbrekers snuiven as overledene

Vijf mannen hebben tijdens een inbraak in de Amerikaanse plaats Silver Springs een snuifje genomen uit een urn met daarin de as van een gecremeerde man en diens honden. Zij dachten dat het een grote pot met cocaïne was.

De mannen namen de urn mee tijdens een inbraak die plaats had op 15 december vorig jaar. Zij waren ervan overtuigd dat er cocaïne in de pot zat en snoven eenmaal thuisgekomen een deel van de inhoud op. Vorige week liep het vijftal tegen de lamp na een andere inbraak. Hierbij bekenden zij ook de diefstal van de urn en wat er met de inhoud was gebeurd.

Volgens de politie hadden de mannen kort na de diefstal ontdekt wat er werkelijk in de urn zat. Het deel van de as dat zij nog niet hadden opgesnoven, hadden zij in een meer gedumpt.

Hoe dom (en kleurenblind) ben je dan? De as is doorgaans grijs/zwart en korrelig. Lijkt totaal niet op cocaïne..

Aandacht voor een overledene

Dit persbericht kwam gisteravond bij mij binnen en ik moet zeggen dat ik enigszins verbaasd was. Ik weet helemaal niets over het hiernamaals en denk dat wanneer het belangrijk was dat we het wisten, we het ook allemaal wel zouden weten.

Yolanda ziet een mogelijkheid om iets voor een overledene te betekenen. Maar heeft een overledene dat wel nodig? Zouden we ons niet moeten focussen op ons korte leven hier? Ben benieuwd naar jullie reacties

- – - – -

Waar is de overledene nu?
Hoe kan ik een overledene bereiken?
Wat kan ik voor een overledene doen?
Wanneer krijg ik een berichtje van de overledene?

In het boekje ‘Aandacht voor een overledene’ krijg je antwoord op deze en andere vragen over het leven na de dood. Yolanda Rijks uit Zeewolde (initiatiefneemster van de website www.overdedood.nl) beschrijft verschillende manieren om je betrokken te blijven voelen bij de overledene, zonder de ander vast te houden.

Het idee voor dit boekje ontstond door reacties op een vraag uit de Cursus Over de dood. De meeste cursisten wisten niet wat je kunt doen voor een overledene, die doorleeft in een andere dimensie. Pas als je weet wát je zelf voor een overledene kunt doen, kun je ermee beginnen.

In dit boekje staat informatie over hoe je een overledene kunt bereiken en wat je zelf voor een overledene kunt doen. Er staan 10 voorleesteksten en 11 oefeningen in die je direct kunt gebruiken.

‘Aandacht voor een overledene’
Wat je zelf voor een overledene kunt doen
Voor meer informatie kun je bij de schrijfster terecht.
Kijk op http://yrijks.overdedood.nl of bel 036-7518501.

- – - – -

Graf boven Marilyn Monroe te koop

Marilyn Monroe krijgt een nieuwe bovenbuurman. De weduwe van de man die boven Monroe begraven ligt, heeft het graf op e-Bay gezet. Ze hoopt met de opbrengst haar hypotheek af te betalen.

De plek naast Monroe is in bezit van Playboy-oprichter Hugh Hefner, maar direct boven de blonde seksbom rust ondernemer Richard Poncher (overleden in 1986 op 81-jarige leeftijd). Weduwe Elsie Poncher zal na de verkoop van diens graf de stoffelijke overblijfselen van haar echtgenoot verplaatsen naar de familiecrypte.

Het openingsbod voor het graf was 500 duizend dollar (355 duizend euro), schrijft persbureau Reuters. Inmiddels is al 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) geboden. De hypotheek heeft Poncher daarmee ruimschoots binnen. Die is voor haar huis in Beverly Hills, dat ze “vrij en afbetaald” aan haar kinderen wil nalaten, namelijk 1,6 miljoen dollar (1,1 miljoen euro).

Begrafeniskomiek te huur

De Belgische acteurs Herman Boets (56) en Karin Jacobs (49) hebben een gat in de markt gevonden: ze gaan vanaf november onder de naam ‘De Laatste Lach’ toeren langs begrafenissen.

Vrienden en familie van de overleden persoon kunnen de begrafeniskomieken inhuren om “de uitvaart op te fleuren met enkele grappen”. Boets en Jacobs willen een persoonlijke sketch maken over de dode. “Het is de enige plaats waar nog geen humor wordt gebruikt, dus misschien is het wel het gat in de markt,” aldus Boets en Jacobs. “We beseffen dat het delicate materie is, maar in sommige culturen wordt feest gevierd als mensen doodgaan. Het kan dus perfect werken.

We willen telkens een persoonlijk afscheid, geen reeks flauwe grappen over de dood in het algemeen. We gaan op voorhand even langs bij de klant.” De eerste bestellingen zijn al binnen. “Een vriendin van ons heeft gezegd dat we zeker moeten komen als ze sterft, omdat ze niet alleen wil horen hoe fantastisch en hoe lief ze wel niet was.”

Graf ligt wel lekker..

Nijmeegse studenten kunnen van half september tot half oktober in een speciaal graf nadenken over de dood, maar vooral over de kwaliteit van het leven. De Nijmeegse studentenpastor John Hacking heeft het graf in de tuin van de kerk zelf gegraven.

Kunstproject
Het graf is een kunstproject met serieuze bedoelingen. “Studenten zijn niet of nauwelijks met de dood bezig. Sterfelijkheid wordt vaak weggewimpeld. In het graf kunnen studenten op een heftige manier, maar in alle rust, nadenken over dood en het leven”, aldus Hacking. Hij zegt geen moralistische bedoelingen te hebben met het project, “ik veroordeel het studentenleven absoluut niet”.

Uitzicht op de hemel
Het is de bedoeling dat iedere ‘bewoner’ een half uur tot maximaal drie uur in het graf verblijft. Een verblijf van vijf minuten zet waarschijnlijk niet erg veel zoden aan de dijk, waarschuwt de studentenpastor. Het graf ligt volgens hem best lekker. De bewoner heeft uitzicht op de randen van het graf en de hemel.

Loutering
De ervaring is niet eng, stelt Hacking, die naast studentenpastor ook schilder “met veel belangstelling voor de relatie tussen hemel en aarde” is. “Het kan louterend werken, al zal de reactie per persoon verschillend zijn. Ik ben heel benieuwd.”

Bron: ANP

Mailen vanuit het graf

Een Engels mailservicebedrijf biedt onder de naam Last Messages Club de mogelijkheid om bijna vanuit het graf een bericht te sturen. Het bedrijf slaat mails op van klanten die voor hun overlijden een boodschap willen nageven aan hun nabestaanden. Na de dood van de cliënt worden de berichten verstuurd.

De initiatiefnemers benadrukken dat de service niets met lijkenpikkerij te maken heeft. Een mail van een overledene zou nabestaanden kunnen helpen in de verwerking van de dood van diegene. De berichten die een klant kan versturen kunnen uiteenlopen van een brief voor een geliefde, een lijst van instructies, gegevens van levensverzekeringen en andere informatie op financieel gebied.

Heftig lijkt me dit, om mailtjes te krijgen van een geliefde die overleden is. Aan de andere kant, men neemt ook wel eens een videoboodschap op. Hoewel me dat ook heel confronterend lijkt, om bijvoorbeeld mijn vader te zien bewegen en spreken terwijl hij er niet meer is.

http://www.lastmessagesclub.co.uk/lmc/Main/Home.asp

Brandweer wil verbod op wensballon

De rijspapieren ‘Dreamflyers’ die ook wel eens na een uitvaart of tijdens een herdenking worden opgelaten, liggen onder vuur, zo blijkt.

De brandweer wil nu een verbod. Zij wijst erop dat de ballonnen van kwetsbaar materiaal zijn gemaakt en een speelbal zijn van de weersomstandigheden. Zo zouden er al talloze branden en verkeersongelukken zijn geweest als zij niet hadden ingegrepen.

Een woordvoerder van brandweerkoepel NVBR zegt in de krant te betwijfelen of het gezonde verstand wordt gebruikt bij het oplaten van de ballonnen, omdat dat vaak gebeurt tijdens feestjes waar wordt gedronken.

Volgens mij is dat de echte oorzaak, het gebrek aan gezond verstand. Deze ballon mag alleen bij windkracht twee of lager worden opgelaten en doorgaans zijn mensen tijdens een uitvaart niet dronken. Voorlopig laat ik ze nog opstijgen, dit mooie symbool.

Bron: Novem

Familie berichten

De NCRV heeft een aardig programma ‘Familie berichten’. Wie leest ze niet? De rouwadvertenties, de geboorte- en huwelijksaankondigingen. Vaak blijft dat ene zinnetje in het bericht fascineren. Welk verhaal zit daar achter? Caroline Tensen zoekt de mensen op achter deze familieberichten, vrolijke en verdrietige.

http://familieberichten.ncrv.nl/

5400 mensen sterven een niet-natuurlijke dood

Vorig jaar stierven 5400 mensen in Nederland een niet-natuurlijke dood. Het gaat daarbij om het overlijden door een ongeval, zelfdoding moord of doodslag.

Volgens het CBS komen ongevallen in de privésfeer het meest voor: 2600 doden. Vallen is in deze categorie veruit de belangrijkste doodsoorzaak.

De overige slachtoffers overleden door verbranding, verdrinking, verstikking of een ongeval met een overdosis drugs, alcohol of medicijn.

Ouderen van boven de tachtig zijn het vaakst het slachtoffers van een ongeval in de privésfeer. Vallen komt bij hen het meest voor.

Bron: ANP

Bezwaar tegen openen Oranje-graf

Een bericht waarvan ik de inhoud werkelijk nutteloos acht, oordeel zelf:

DELFT – Raadslid Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft wil niet dat het graf van Willem van Oranje wordt geopend om vast te stellen hoe lang de Vader des Vaderlands is geweest.

Sterker nog, het raadslid vindt het hele onderzoek van DelftTech naar nieuwe feiten over de beruchte moord op Willem van Oranje op 10 juli 1584 overbodig.

Hij stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van B en W van de gemeente Delft, dat volgens hem politiek verantwoordelijk is voor het moordonderzoek. Dat wordt namelijk uitgevoerd door kennisbedrijf DelftTech in samenwerking met gemeentemuseum Het Prinsenhof.

Willem van Spanje, directeur van DelftTech en onderzoeksleider, schreef begin vorige maand een brief aan burgemeester Bas Verkerk met het verzoek het graf van Willem van Oranje te mogen openen. Dit zou in het belang van het onderzoek zijn, omdat de onderzoekers nergens anders de precieze lengte van de prins kunnen terugvinden.

“Algemeen wordt aangenomen dat Willem van Oranje ongeveer 1.55 meter lang was,” stelt Stoelinga. “Opening van de graftombe kwalificeert de fractie Onafhankelijk Delft om deze reden als pure grafschennis.”

Verkerk, die sleutelbewaarder is van de grafkelders in de Nieuwe Kerk, heeft de brief inmiddels doorgestuurd naar de Dienst Koninklijk Huis die over deze zaak moet beslissen. De kans is klein dat Van Spanje zijn zin krijgt: een eerdere aanvraag voor het openen van de loden kist werd geweigerd, omdat het ‘weinig respectvol’ werd geacht.

Onafhankelijk Delft heeft überhaupt grote twijfels over het nut van het heropende moordonderzoek. De partij vraagt zich af of het college van B en W ‘werkelijk gelooft dat nu de waarheid boven tafel komt’.

Zij stelt dat ‘voor iedereen vaststaat dat Willem van Oranje op 10 juli 1584 vermoord is op de trap in het Prinsenhof door Balthasar Gerards’. “Laten we het met die historische waarheid doen. Laat onze kinderen en kleinkinderen genieten van deze historische plek zonder deze te bezoedelen met voorspelbare discussies over de uitkomsten van dit onderzoek.”

Kan het iemand werkelijk interesseren hoe kort of lang Willem van Oranje was? Wat kunnen we met die ‘waarheid’? Kan iemand meneer Van Spanje een nuttige functie geven?