Categorie: "DOODGAAN, HOE DOE JE DAT?"

Je kunt je niet voorbereiden op het overlijden van een kind

DEN HAAG – De ongeneeslijk zieke Jasper Marks (11) uit Alphen aan den Rijn wist niet wat hem overkwam toen een groep ME’ers gisterochtend zijn klas binnenstormde. Meester Hans had in het geheim geregeld dat Jasper, die nog maar een paar weken te leven heeft, een dagje mocht meelopen met de politie in Den Haag.

Jasper lijdt aan een zeldzame vorm van botkanker. Sinds 2006 is het ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Hij onderging chemokuren en werd negen keer geopereerd. Bij een van die ingrepen werd zijn onderbeen geamputeerd. Een tumor had onherstelbare schade aangericht.

Politie Haaglanden ontvangt elk jaar een groepje leerlingen van de Alphense Op Maat-school voor bijzonder onderwijs. Dit jaar was het programma echter uitgebreider dan ooit. Vanwege Jaspers aanwezigheid werden alle registers opengetrokken. Jasper en zijn vijftien klasgenoten werden met politieauto’s opgehaald, onder begeleiding van vijf motoragenten. Bij aankomst werd hij in een politieuniform gehesen, compleet met pet en epauletten, met liefst vier strepen.

De jonge hoofdagent kreeg een rondleiding langs alle disciplines. Het arrestatieteam gaf uitleg over wapens en een technisch rechercheur nam bij alle kinderen vingerafdrukken af. Ook de imposante waterwerper en de ME-jeeps maakten grote indruk op de leerlingen.

,,Deze dag is georganiseerd omdat ik bijna doodga,” zegt Jasper zonder blikken of blozen. ,,Ik ben een beetje boos op de dokters, omdat ze me niet beter kunnen maken.” Ondanks de sombere vooruitzichten gaat de tiener nog elke dag met plezier naar school.  ,,Hij is nog steeds nieuwsgierig,” zeggen vader Jeroen en moeder Esmeralda, die ook aanwezig waren op het politiebureau.

,,Sinds twee weken weten we dat hij binnen twee maanden komt te overlijden. Het is allemaal heel heftig, we leven al drie jaar van dag tot dag. Een dag als deze is prachtig voor Jasper. Fantastisch dat de school en de politie dit allemaal hebben georganiseerd. Hij vindt het fantastisch om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Voor zijn klasgenootjes is het ook een mooie afsluiting. Zij weten al jaren dat Jasper ziek is en maken van dichtbij mee dat hij achteruit gaat. Hoe de nabije toekomst eruit ziet voor ons? We weten niet precies wat ons te wachten staat. Je kunt je niet voorbereiden op het overlijden van een kind. We proberen zoveel mogelijk te genieten van deze weken.”

Bron: SANDER VAN DER WERFF / ad.nl

5400 mensen sterven een niet-natuurlijke dood

Vorig jaar stierven 5400 mensen in Nederland een niet-natuurlijke dood. Het gaat daarbij om het overlijden door een ongeval, zelfdoding moord of doodslag.

Volgens het CBS komen ongevallen in de privésfeer het meest voor: 2600 doden. Vallen is in deze categorie veruit de belangrijkste doodsoorzaak.

De overige slachtoffers overleden door verbranding, verdrinking, verstikking of een ongeval met een overdosis drugs, alcohol of medicijn.

Ouderen van boven de tachtig zijn het vaakst het slachtoffers van een ongeval in de privésfeer. Vallen komt bij hen het meest voor.

Bron: ANP

Vonnis Dr. Death

(ANP) – Voorzitter Gerard Schellekens – ‘Dr Death’ – van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL) moet twee maanden de cel in en zijn stichting moet 5000 euro boete betalen wegens hulp bij zelfdoding van een 80-jarige vrouw in november 2007. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke straf van tien maanden en de stichting een voorwaardelijke boete van 20.000 euro.

Deze straf heeft de rechtbank in Almelo vrijdag uitgesproken. De rechtbank is van mening dat Schellekens als niet-arts zijn boekje te buiten is gegaan en een actieve rol heeft gespeeld door het dodelijke middel pentobarbital te verstrekken aan de vrouw.

Toename euthanasie

Vorig jaar hebben 10% meer mensen euthanasie laten plegen, in vergelijking met 2007. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarrapport van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie.

De toetsingscommissies, die onderzoeken of een arts heeft gehandeld volgens de zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet, ontvingen in 2008 in totaal 2331 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. In 2007 kwamen ca. 2300 meldingen binnen.

De stijging van zo’n tien procent van het aantal euthanasiemeldingen betreft vooral meldingen door huisartsen van euthanasie bij patiënten met kanker.

Hoe is deze stijging te verklaren?

Een mogelijke verklaring is dat de artsen beter geïnformeerd zijn over de regelgeving rondom euthanasie. Waar ze voorheen mogelijk kozen voor palliatieve sedatie – het opzettelijk in slaap houden of brengen van een patiënt, na ca. een week of twee zal deze persoon ‘vanzelf’ komen te overlijden – weten ze nu beter wat wel en niet mag met betrekking tot euthanasie.

Een andere verklaring is dat de artsen de juiste euthanatica middelen gebruiken in plaats van morfine en melden zij deze gevallen ook.

Dr. Death

Ir. Gerard Schellekens (72) stond op 13 mei voor de rechter wegens het verlenen van stervenshulp aan een tachtigjarige ernstig zieke vrouw, die gezien haar ondraaglijke situatie niet verder wenste te leven.

Strafrechtadvocaat Mr. Willem Anker verdedigt Schellekens. Op 27 mei wordt de uitspraak verwacht. De Zaak Almelo stond november 2007 volop in het nieuws: een paar uren na het overlijden van Jacoba Johanna de Jong, werden haar kinderen en Gerard Schellekens vastgezet in opdracht van het Openbaar Ministerie. Anderhalf jaar later zijn alleen Schellekens, alsmede het bestuur van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL), gedagvaard.

Schellekens is sinds de oprichting in 1996 voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL). Hij zet zich in voor zelfbeschikkingsrecht, met name waar het gaat om mensen die op een zelfgekozen tijdstip op een waardige manier hun leven willen beëindigen. Om zeker te zijn van een weloverwogen beslissing, hebben Schellekens en zijn medewerkers zorgvuldigheidseisen geformuleerd. Deskundigen uit verschillende disciplines toetsen of hieraan wordt voldaan. Zij bekijken of iemand alle wegen heeft bewandeld, die een acceptabele voortzetting van het leven mogelijk maken. Schellekens wordt ondersteund door prominente Nederlanders, die het zelfbeschikkingsrecht hoog in het vaandel hebben en zitting hebben genomen in de Adviesraad van de SVL.

De gepensioneerde Schellekens wordt in het programma ‘Profiel’ gevolgd in zijn dagelijkse activiteiten, tot en met de dag van de rechterlijke uitspraak. Als vrijwilliger reist hij door stad en land en bezoekt de vele hulpvragers die hem benaderen. Hij strijdt met open vizier voor zelfbeschikkingsrecht en zegt te allen tijde transparant te handelen. Voor zijn zaak is hij zelfs bereid gevangenisstraf te riskeren.

Wat bezielt hem om zich zo voor dit doel in te zetten?

http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=9557416&md5=23ee4f98815d21e68592408138baacda

Open Dag Crematorium Amersfoort

Het Crematorium Amersfoort en de begraafplaats Rusthof houden op zaterdag 16 mei van 10.00 tot 16.00 uur Open Dag. Op deze dag willen de medewerkers van het crematorium en de begraafplaats bezoekers in een prettige, ongedwongen omgeving laten kennismaken met de diverse aspecten die bij een overlijden aan de orde komen.

Geflankeerd door rouwauto’s en een rouwkoets zijn op het grote plein verschillende ondernemers, zoals uitvaartondernemers, een notaris en een bloemist, aanwezig om alle mogelijke vragen van …

Bezoekadres: Dodeweg 31 in Leusden. (033) 461 36 03

Suicide tourist

Vanavond, maandag 27 april zendt HUMAN de documentaire ‘Suicide Tourist’ van John Zaritsky uit.

In ‘Suicide Tourist’ schetst regisseur Zaritsky het aangrijpende relaas van twee echtparen die de Dignitas kliniek in Zwitserland bezoeken omdat euthanasie in Engeland verboden is. Dignitas wil terminaal zieke mensen in staat stellen op een waardige manier over hun eigen levenseinde te beslissen en biedt jaarlijks aan ruim 200 mensen hulp bij zelfdoding.

De verlamde Ewert, die leed aan de dodelijke spierziekte ALS, was het vechten voor zijn leven moe. Zijn aandoening zou hem binnen drie tot vijf jaar hoe dan ook het leven kosten, maar bij Ewert waren de ademhalings- en slikspieren al ernstig verlamd. ‘Wanneer je hele lichaam verlamd is en je amper kunt praten, wordt je leven een hel’, zei Ewert nog vlak voor zijn dood. ‘Ik ben het leven niet beu en zou graag willen genieten, maar dat kan ik simpelweg niet meer. Ik ben aan het sterven en het heeft geen zin om dat nog langer te ontkennen. Ik wil niet lijden, ik wil dood.’

Het immigrantenechtpaar Coumbias uit Griekenland, nu woonachtig in Vancouver, verkeert nog in relatief goede gezondheid en wil in elkaars armen sterven. Zij krijgen bij Dignitas nul op het rekest.

In de documentaire neemt de 59-jarige Engelsman Graig Ewert een dodelijk drankje in en drukt met zijn tanden de fatale knop in van de apparaten die hem kunstmatig in leven houden. Zo’n drie kwartier later zakt Ewert weg, in het bijzijn van zijn vrouw en voor het oog van de camera.

suicide tourist

Cast ‘Komt een vrouw bij de dokter’ bekend

Reinout Oerlemans gaat voor het eerst een boek verfilmen. Voor schrijver Kluun is dat geen probleem, ‘Komt een vrouw bij de dokter’ was zijn eerste boek en dat ‘liep niet gek’. Carice van Houten zal de rol van Carmen vertolken, zij krijgt borstkanker en overlijdt daaraan. Barry Atsma speelt haar man Stein en Anna Drijver speelt zijn minnares Roos, voor wie hij zijn zieke vrouw verlaat.

Heel Nederland las dit boek en de meningen waren verdeeld, is Stein, of eigenlijk Kluun, een klootzak of een bange man die vlucht voor wat er op hem afkomt. En in hoeverre is het de realiteit, dat kun je je ook afvragen. Ben heel benieuwd hoe de karakters op het doek tot uiting komen..

Mag ik dood?

Van de gemiddeld 1.500 Nederlanders die jaarlijks door zelfdoding om het leven komen, gaat het in zo’n 700 gevallen om mensen met psychische klachten. Hun doodswens is vrijwel onbespreekbaar. Vaak is er sprake van ernstig lijden zonder perspectief op verbetering. De ruimte die de euthanasiewet artsen en psychiaters biedt, wordt zelden benut: minder dan vijfmaal per jaar wordt een verzoek om hulp bij zelfdoding ingewilligd. De anderen staan alleen en sterven meestal een eenzame en gewelddadige dood.

Omroep HUMAN zend een documentaire uit. Centraal staat de vraag hoe om te gaan met hun doodswens. Aan het woord komen nabestaanden, de wetgever, een psychiater, een officier van justitie, een consulent van de NVVE, tevens humanistisch raadsvrouw en een counselor die samenwerkt met Stichting De Einder.
Documentairemaakster: Eveline van Dijck.

http://player.omroep.nl/?aflID=7194056

De dood als erfenis

Jacques Sens heeft als ex treinmachinist tegen zijn wil meerdere mensen overreden. Art. 40 in het wetboek staat dat ook toe, ‘dat als iemand dood wil dat je die ook mag doodrijden’. Een hiaat vindt hij dat. Het heeft namelijk ook een keerzijde, hij en andere machnisten worden met deze zelfmoorden geconfronteerd, zij zijn degene die de laatste seconden meemaken van mensen die dood wilden en kunnen daar niets tegen doen. Omdat de trein simpelweg niet op tijd te stoppen valt, maar ook omdat de wet hen niet beschemt.

Een indringend boek..

De dood als erfenis, J. Sens
24,95