Categorie: "ERVARINGEN VAN ANDEREN"

Je kind vermoord

In het boek ‘Wraakgevoelens’ beschrijven achttien ouders de moord op hun kind, de gevolgen van het misdrijf, het immense verdriet en de wraakgevoelens die zij koesteren tegen de dader(s).

O.a. Yolande Kleiss (Schiedammer Parkmoord), Inge de Geus, Martin Roos, Jack Keijzer, Arsène van Nierop, Paul Kuiper, Ria van Rooij en Wil Vreeburg. Dit boek is een eerbetoon aan hun volkomen onschuldige kinderen die van hun moordenaar niet langer mochten leven.

Wraakgevoelens, verhalen van ouders van vermoorde kinderen
ISBN: 9079362069
€ 13,95

Cast ‘Komt een vrouw bij de dokter’ bekend

Reinout Oerlemans gaat voor het eerst een boek verfilmen. Voor schrijver Kluun is dat geen probleem, ‘Komt een vrouw bij de dokter’ was zijn eerste boek en dat ‘liep niet gek’. Carice van Houten zal de rol van Carmen vertolken, zij krijgt borstkanker en overlijdt daaraan. Barry Atsma speelt haar man Stein en Anna Drijver speelt zijn minnares Roos, voor wie hij zijn zieke vrouw verlaat.

Heel Nederland las dit boek en de meningen waren verdeeld, is Stein, of eigenlijk Kluun, een klootzak of een bange man die vlucht voor wat er op hem afkomt. En in hoeverre is het de realiteit, dat kun je je ook afvragen. Ben heel benieuwd hoe de karakters op het doek tot uiting komen..

IK ben er nog


Deze blog gaat over doodgaan en dus ook over mensen die door moeten met hun leven nadat een geliefde is overleden. Waar halen zij de kracht vandaan?

Het boek ‘Ik ben er nog’ van Debby Petter beschrijft het verhaal van haar joodse moeder, Hélène Egger (1929). Zij was tien jaar toen de oorlog uitbrak. Ze verloor alles dat haar lief was. Haar twee broers en vader kwamen om en zelf ontsnapte ze op het nippertje aan transport naar een concentratiekamp. Jarenlang zat ze ondergedoken.

Egger overleefde de oorlog en zweeg jarenlang over alles wat ze tijdens de oorlogsjaren door had gemaakt. Na jarenlang zwijgen besloot ze enige tijd geleden haar verhaal te vertellen. Het begon met een video-interview dat ze gaf voor de Shoah Foundation, een non-profit organisatie die in 1994 door Steven Spielberg werd opgericht om de ervaringen vast te leggen van overlevenden en andere getuigen van de Holocaust.

Hierna vertelde ze haar verhaal ook aan haar familie, later ook aan kinderen op scholen via haar gastsprekerschap voor Westerbork. Ze doet dit naar eigen zeggen om “niet dood te hoeven gaan met een hoofd vol oorlog” en om de geschiedenis door te kunnen geven aan de volgende generaties.

Ik ben er nog -Debby Petter
Het verhaal van mijn moeder Hélène Egger
ISBN: 9789060057865
15,-

De dood als erfenis

Jacques Sens heeft als ex treinmachinist tegen zijn wil meerdere mensen overreden. Art. 40 in het wetboek staat dat ook toe, ‘dat als iemand dood wil dat je die ook mag doodrijden’. Een hiaat vindt hij dat. Het heeft namelijk ook een keerzijde, hij en andere machnisten worden met deze zelfmoorden geconfronteerd, zij zijn degene die de laatste seconden meemaken van mensen die dood wilden en kunnen daar niets tegen doen. Omdat de trein simpelweg niet op tijd te stoppen valt, maar ook omdat de wet hen niet beschemt.

Een indringend boek..

De dood als erfenis, J. Sens
24,95

Rouw in frankrijk

Als jij doodgaat, betekent dat ook dat er mensen achterblijven. Voor hen kan het heel zwaar zijn om weer door te gaan met leven, sommigen lopen na een aantal jaar vast. Centrum “De Tandem”, biedt hulp aan mensen met rouw en verliesverwerking. Zowel op lichamelijk, geestelijk en zielsmatig vlak.

Kruispunt heeft een mooie documentaire gemaakt over een themaweek in Frankrijk.

http://www.katholieknederland.nl/kruispunt/archief/2009/detail_objectID686313.html#

http://www.centrumdetandem.nl/index.html

Over My Dead Body

Zanger Ronan Keating gaat namens de BBC het van oorsprong Nederlandse programma Over  Mijn Lijk (BNN) presenteren.

Dat meldde Marc Dik van producent Skyhigh TV dinsdag op de internationale mediabeurs MipTV in Cannes.

Dik, ook bekend als EO-presentator, is zeer trots dat hij het tv-format kon slijten aan de BBC. Die Britse omroep verzint veel tv-formules namelijk zelf.

In Over Mijn Lijk vertellen terminaal zieke jongeren over hun naderend levenseinde en hoe ze hun laatste periode invullen. ”Het is eigenlijk vooral een show over het leven”, karakteriseert Dik, die het programma ook al heeft verkocht aan België, Noorwegen en Zweden.

Kanker

Ronan Keating, bekend van de band Boyzone, verloor zijn moeder aan kanker. Hij is daarom extra geïnteresseerd in het presenteren van het programma. Bovendien wil hij zijn zangcarriere een nieuwe ‘boost’ geven, dus zoekt hij weer meer de publiciteit.

De BBC wil het programma ook graag hebben, omdat de Britse realityster Jade Goody stevig in de schijnwerpers staat. Zij stierf onlangs aan kanker nadat zij eerder haar laatste levensfase zoveel mogelijk door camera’s liet vastleggen.

Ook voor haar komende uitvaart bestaat veel belangstelling. Al met al vermoedt de BBC dat Over Mijn Lijk, dat bij de Britten logischerwijs Over My Dead Body gaat heten, goed past in de huidige tijdgeest.

© ANP

Ongeneeslijk ziek, nou en?

In het boek ‘De Paarse Panda’ beschrijft Sandra (50) hoe het is om ongeneeslijk ziek te zijn. Het is uitgegeven in eigen beheer en de opbrengsten gaan naar de 13 Goede Doelen. Voor meer informatie http://www.depaarsepanda.nl

1001 dagen rouw

Karin Kuiper, weduwe van Karel Glastra van Loon heeft een bijzonder boek geschreven over de periode van rouw, van weduwe zijn.

Haar vlotte schrijfstijl pakt je meteen. Een indringend, bij vlagen humoristisch verhaal over rouw.

Het kan lotgenoten kracht geven om door te gaan met leven, zoals Karin zelf zegt ‘Leven is als onkruid, het groeit gewoon door, rouw of geen rouw’. Ook voor vrienden van een weduwe is dit boek een must . Het vertelt je wat je het beste kunt doen en laten en geeft je inzicht in de gevoelens die een weduwe kan hebben.

ISBN. 9020978217
€ 14,95

Schrijven voor het sterven – (ervaringen van anderen)

Het Nederlands Dagblad heeft een dossier waar twee vrouwen schreven elkaar tussen januari en september 2008.

Het zijn brieven over leven en sterven, angst, karakters, lichamelijke ongemakken, genezing en optimisme. Diny van Bruggen (63) was kinderarts en zette hulporganisatie De Brug op in Cambodja. Ze was tijdens de briefwisseling al enige tijd ongeneeslijk ziek door kanker. Ze ligt nu in een hospice. Ytje Stevens (47) is freelancejournalist, getrouwd met Ben, heeft twee kinderen en heeft een hoge dwarslaesie. Ze bewerkte de brieven en Diny stemde in met publicatie ervan.

Een bijzonder document om te lezen.

http://www.nd.nl/dossiers/diversen/schrijven-voor-het-sterven

Blessuretijd – (ervaringen van anderen)

Vanmorgen zat ik in de auto en luisterde naar BNR nieuwradio.
Sander Simons vertelde daar over zijn nieuwe boek: Blessuretijd.

Hij schrijft openhartig over de diagnose longkanker, zijn prognose is ca.
twee jaar. Een vechter, dat wordt al snel duidelijk. Vechten tegen de kanker.  Wat ik heel jammer vind, is dat mensen die geconfronteerd worden met hun sterfelijkheid pas op dat moment gaan nadenken over de dood en de waarde van het leven.

Zo ook Sander. Na 46 jaar vroeg hij zich af of hij wel eerlijk was geweest in wat hij zei versus wat hij eigenlijk wilde. Natuurlijk hoeven we niet iedere dag en op ieder feestje ons af te vragen of we genieten, of we ‘wel doen wat we willen’. Maar iets eerder dan het moment waarop je ziek blijkt te zijn, zou het leven nu wel mooier en waardevoller kunnen maken!

Of niet?