Bezwaar tegen openen Oranje-graf

Een bericht waarvan ik de inhoud werkelijk nutteloos acht, oordeel zelf:

DELFT – Raadslid Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft wil niet dat het graf van Willem van Oranje wordt geopend om vast te stellen hoe lang de Vader des Vaderlands is geweest.

Sterker nog, het raadslid vindt het hele onderzoek van DelftTech naar nieuwe feiten over de beruchte moord op Willem van Oranje op 10 juli 1584 overbodig.

Hij stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van B en W van de gemeente Delft, dat volgens hem politiek verantwoordelijk is voor het moordonderzoek. Dat wordt namelijk uitgevoerd door kennisbedrijf DelftTech in samenwerking met gemeentemuseum Het Prinsenhof.

Willem van Spanje, directeur van DelftTech en onderzoeksleider, schreef begin vorige maand een brief aan burgemeester Bas Verkerk met het verzoek het graf van Willem van Oranje te mogen openen. Dit zou in het belang van het onderzoek zijn, omdat de onderzoekers nergens anders de precieze lengte van de prins kunnen terugvinden.

“Algemeen wordt aangenomen dat Willem van Oranje ongeveer 1.55 meter lang was,” stelt Stoelinga. “Opening van de graftombe kwalificeert de fractie Onafhankelijk Delft om deze reden als pure grafschennis.”

Verkerk, die sleutelbewaarder is van de grafkelders in de Nieuwe Kerk, heeft de brief inmiddels doorgestuurd naar de Dienst Koninklijk Huis die over deze zaak moet beslissen. De kans is klein dat Van Spanje zijn zin krijgt: een eerdere aanvraag voor het openen van de loden kist werd geweigerd, omdat het ‘weinig respectvol’ werd geacht.

Onafhankelijk Delft heeft überhaupt grote twijfels over het nut van het heropende moordonderzoek. De partij vraagt zich af of het college van B en W ‘werkelijk gelooft dat nu de waarheid boven tafel komt’.

Zij stelt dat ‘voor iedereen vaststaat dat Willem van Oranje op 10 juli 1584 vermoord is op de trap in het Prinsenhof door Balthasar Gerards’. “Laten we het met die historische waarheid doen. Laat onze kinderen en kleinkinderen genieten van deze historische plek zonder deze te bezoedelen met voorspelbare discussies over de uitkomsten van dit onderzoek.”

Kan het iemand werkelijk interesseren hoe kort of lang Willem van Oranje was? Wat kunnen we met die ‘waarheid’? Kan iemand meneer Van Spanje een nuttige functie geven?

Lees ook:Hoe kwam Mozart aan zijn eind? – (nieuws)
Lees ook:Hoogzwanger overleden
Lees ook:Hoge babysterfte in Nederland
Lees ook:Kleurrijke begraafplaats
Lees ook:De kunst van het verliezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.