Categorie: "PRAKTISCHE INFO"

Uitvaarthotel

Vanaf 1 oktober gaat het open: het uitvaarthotel van Henri Stork aan de Drielseweg tussen Hedel en Velddriel. Stork is eigenaar van Stork Uitvaartverzorging Maasdriel, dat nu nog huist aan de Architronlaan in Hedel.

Niet zomaar een rouwcentrum dus, maar een uitvaarthotel waar nabestaanden bij hun dierbare overledene kunnen slapen. “Stel dat jij in Amsterdam woont, en je vader of moeder in Hedel overlijdt”, zegt Stork. “Dan is het fijn als je niet iedere avond helemaal terug naar huis moet.”

Het idee is bijzonder en misschien heel succesvol. Toch rijzen er bij mij een paar praktische vragen omhoog:

Wanneer mijn moeder overlijdt, dan lijkt het me prettig als ze thuis opgebaard wordt en wij daar om de beurt kunnen slapen, in ons ouderlijk huis of in haar flat. Hoe vaak zou het voorkomen dat die mogelijkheid niet bestaat? Bij bejaarden wellicht, die in een verpleeghuis zitten. Is er in dat geval een dergelijke behoefte om bij ze te blijven slapen? Zou kunnen natuurlijk, maar hoe vaak komt dat voor?

Hoeveel mensen overlijden er eigenlijk in Hedel? Met zijn 4710 inwoners is het niet wat je noemt een metropool.

We zullen het wel merken straks, ben benieuwd en hou het zeker in de gaten!

Voor Altijd

‘Voor Altijd…’ is een verzamelboek met bijzondere funeraire producten, zoals handgemaakte baarkleden, kunstzinnige kisten, videoportretten, urnen, troostgeschenken, rituele krachtvoorwerpen, herdenkingsschilden, assierraden, alternatief rouwdrukwerk en meer. Ook zijn er producten in opgenomen speciaal gericht op kinderen en prematuurtjes.

http://www.voor-altijd.nl/

Overledenen worden niet online herdacht

Uitvaartverzekeraar Dela stapt na een half jaar uit gedenksite Respectance.nl. De andere Nederlandse mediapartner, De Telegraaf, bezint zich nog.

De woordvoerster van Dela bevestigt dat de verzekeraar niet meer betrokken is bij Respectance, een internationale communitysite waar familie en bekenden van overleden de herinnering aan overledenen in leven kunnen houden. Dat doen ze in woord en met beeld.

“We dachten dat er veel gebruik van zou worden gemaakt, maar dat bleek al snel niet het geval. In ruim 6 maanden verschenen er zo’n 300 gedenkberichten. Bovendien bleek er niet echt sprake van een community, want na twee weken keerden bezoekers niet meer terug.”

Cadeautje voor nabestaanden

Sinds vandaag kun je on-line je eigen bidprentje samenstellen op http://www.striktpersoonlijk.com/zelfmaken. Een persoonlijk en bijzonder cadeautje om mee te geven aan de genodigden op een uitvaart.
Op de 8, 4 of 2 vlakken kun je beelden plaatsen maar ook eigen foto’s up-loaden. Binnen 24 uur krijg je een kant en klare lay-out ter goedkeuring waarna het gedrukt en thuis afgeleverd wordt.

Ecologisch begraven

Begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen doet de aanzet voor een ecologische verantwoorde begraafstrook ‘t Varenveld. De ecologische grafwijk is het antwoord op een behoefte aan een graf in de natuur. In ‘t Varenveld wordt milieuvriendelijk begraven in onbewerkte kisten, rieten manden en katoen. Graven mogen alleen met natuurlijke keien en rotsblokken worden gemarkeerd.

http://www.telegraaf.nl/video/binnenland/article4111393.ece?cid=mailart

Het principe van deze strook is gelijk aan een natuurbegraafplaats, ook daar staat milieubewust zijn voorop maar is het geen verplichting. Wel twijfel ik aan de milieuvriendelijkheid van een kartonnen kist. Ja, het lost snel op maar er moet toch ook een boom omgezaagd worden voordat er karton gemaakt kan worden. Een wilgentenenkist is naar mijn inzicht milieuvriendelijker, de tenen groeien immers weer aan nadat ze gesnoeid zijn en het is zulk sterk materiaal dat er geen extra binnenkist van MDF nodig is, zoals bij riet het geval is.

Toename euthanasie

Vorig jaar hebben 10% meer mensen euthanasie laten plegen, in vergelijking met 2007. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarrapport van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie.

De toetsingscommissies, die onderzoeken of een arts heeft gehandeld volgens de zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet, ontvingen in 2008 in totaal 2331 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. In 2007 kwamen ca. 2300 meldingen binnen.

De stijging van zo’n tien procent van het aantal euthanasiemeldingen betreft vooral meldingen door huisartsen van euthanasie bij patiënten met kanker.

Hoe is deze stijging te verklaren?

Een mogelijke verklaring is dat de artsen beter geïnformeerd zijn over de regelgeving rondom euthanasie. Waar ze voorheen mogelijk kozen voor palliatieve sedatie – het opzettelijk in slaap houden of brengen van een patiënt, na ca. een week of twee zal deze persoon ‘vanzelf’ komen te overlijden – weten ze nu beter wat wel en niet mag met betrekking tot euthanasie.

Een andere verklaring is dat de artsen de juiste euthanatica middelen gebruiken in plaats van morfine en melden zij deze gevallen ook.

Maak je eigen urn

Daniëlle Vet (Raku Keramiste) en Jan Piet Assema (verwerkingsbegeleider) maken het mogelijk: in een twee dagdelen durende workshop kun je je eigen urn maken, een zogenoemde Urn to Be. De Japanse manier van stoken zorgt voor een uniek eindresultaat, iedere keer weer.

Voor meer informatie: www.urntobe.nl

Make a Memory

Stichting Make a Memory maakt kosteloos een mooie foto van een kindje dat ernstig ziek is of reeds overleden. Een professionele foto kan volgens hen een steun zijn in de rouwverwerking.
Dag en nacht zijn ze bereikbaar op nummer: 06-53399244