Toename euthanasie

Vorig jaar hebben 10% meer mensen euthanasie laten plegen, in vergelijking met 2007. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde jaarrapport van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie.

De toetsingscommissies, die onderzoeken of een arts heeft gehandeld volgens de zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet, ontvingen in 2008 in totaal 2331 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. In 2007 kwamen ca. 2300 meldingen binnen.

De stijging van zo’n tien procent van het aantal euthanasiemeldingen betreft vooral meldingen door huisartsen van euthanasie bij patiënten met kanker.

Hoe is deze stijging te verklaren?

Een mogelijke verklaring is dat de artsen beter geïnformeerd zijn over de regelgeving rondom euthanasie. Waar ze voorheen mogelijk kozen voor palliatieve sedatie – het opzettelijk in slaap houden of brengen van een patiënt, na ca. een week of twee zal deze persoon ‘vanzelf’ komen te overlijden – weten ze nu beter wat wel en niet mag met betrekking tot euthanasie.

Een andere verklaring is dat de artsen de juiste euthanatica middelen gebruiken in plaats van morfine en melden zij deze gevallen ook.

Lees ook:Je eigen levenseinde kiezen – (agenda)
Lees ook:Hersenactiviteit piekt vlak voor dood
Lees ook:Ambulance Wens – (praktische info)
Lees ook:Helft van mensen in laatste levensfase heeft pijn
Lees ook:Lessen voor levenden – (doodgaan, hoe doe je dat?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.