De kunst van het verliezen

Hoe willen we vanuit onze verschillende geloofs- of levensovertuigingen de dood vormgeven? Hoe zien de dodenplaats en de herdenkingsplaats van de toekomst er uit? Hoe kunnen we elkaar beter begrijpen als het gaat om de verschillende rituelen en wensen?

De uitkomsten van het ontwerpende onderzoek omtrent deze vragen zijn verwerkt in de tentoonstelling “De Toekomst van de Dood”.

In de onderzoeksfase hebben studenten Beeldende Kunst en Vormgeving samen met experts uit verschillende ontwerpdisciplines en geloofsovertuigingen ontworpen aan een plek, ritueel of rouwobject. Zij geven hun visie op de dood vanuit de stad Utrecht. Wat te denken van de dood op de overgang van stad naar recreatiegebied of binnen het netwerk van Utrechtse stegen en pleinen?

Een islamitisch theoloog, een landschapsarchitect, een pandit en een uitvaartondernemer hebben gereageerd op de eigenzinnige ontwerpen van de studenten.

Een korte introductie maakt de bezoeker wegwijs in de rituelen en gebruiken binnen de verschillende levensovertuigingen.

Ook de denkbeelden van de VO leerlingen die deel hebben genomen aan het project zijn verrassend. Leerlingen hebben de begraafplaats toegankelijk gemaakt met ontwerpen voor toegangspoorten. Andere leerlingen hebben met poëzie en beeld gewerkt vanuit het thema ‘Herinnering’. Een selectie van het leerlingenwerk is toegevoegd aan de tentoonstelling.

Van 15 mei tot 12 juli is de tentoonstelling nog te zien in Krabbedans, Clausplein 10, Eindhoven
www.krabbedans.nl

Lees ook:In Loving Memory
Lees ook:Verhalenbundel over de dood
Lees ook:Graf ligt wel lekker..
Lees ook:Het lichaam van binnen – (agenda)
Lees ook:Je kunt je niet voorbereiden op het overlijden van een kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.