Zou God er een bedoeling mee hebben dat ik bijna 100 ben?

‘Ik ben al weer 18 jaar zonder mijn man. Hij was mijn maatje, ik mis het dat ik mijn dagelijkse dingetjes niet meer kan met iemand kan delen. Ik kan natuurlijk mijn kinderen bellen, maar dat is toch anders’.

Ze is nog altijd helder van geest en afwisselend opgewekt en licht depressief. Oud worden valt haar niet altijd mee. Ze heeft veel vragen, bijvoorbeeld waarom zij zo oud is en iedereen om haar heen wegvalt. Zou God daar een bedoeling mee hebben?

Ik vraag haar of ze in de hemel gelooft en hoe die er dan uit zou zien.

‘Ik heb geen gedachten over wat er hierna gebeurt, ik kan me er geen beeld van vormen hoe dat zal zijn. Ik denk wel dat er iets is, maar hoe? Daar zal wel niemand achter komen. Een vriendin van me heeft een goede kennis, die zou eerst gecremeerd worden maar ze komen er nu achter dat hij zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld. Dan is het lichaam ook weg, dan denk je bij jezelf, "Wat komt er dan wel dat we elkaar zullen ontmoeten?"

Maar het is geen ontmoeten als man en vrouw, niet dat je zegt, ‘Oh wat ben ik bij dat ik je weer zie’, ik geloof dat dat niet bestaat. Dat kan ik me in ieder geval niet indenken, maar hoe het wel zal zijn, dat weet toch niemand?

Ik vind het wel spannend en ook of het goed is dat je weggehaald wordt, dat is ook nog de vraag. Ben ik klaar? Daar bid je wel voor en daar lees je de bijbel wel voor, maar om nou te zeggen, ik ben er klaar voor…

Sommige mensen zeggen wel "Oh wat zal het heerlijk zijn om weggehaald te worden". … Heerlijk zijn … dat kan ik nog niet zeggen. Ik vraag er elke dag om, om er klaar voor te zijn, maar of ik het nou heb. Ik heb toch niet voor niets die leeftijd, toch? Ben ik dan niet klaar? Daar kun je met niemand over spreken, niemand weet het ook, zelfs de predikant niet.

Da’s moeilijk… Ik weet ook niet of het een vereiste is om er klaar voor te zijn.’

Op verzoek van de familie is de naam weggelaten

Lees ook:De Reis van de Ziel – (hiernamaals)
Lees ook:Het verhaal van Anna, deel 2 – (ervaringen van anderen)
Lees ook:Lieve, verschrikkelijke hersentumor…
Lees ook:Ecologisch begraven
Lees ook:Goedkope uitvaart, een trend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.